מהי מחלת האלצהיימר
מחלת האלצהיימר
תסמינים וסימנים, אבחון המחלה והתקדמותה
מחלת האלצהיימר היא מחלה ניוונית קשה של המוח, אשר פוגעת בחולה בכל מישורי החיים - תפקודי, קוגניטיבי, פסיכולוגי והתנהגותי. אלצהיימר היא מחלה פרוגרסיבית (מצב החולה הולך ומחמיר עם הזמן) וחשוכת מרפא.
המחלה מתפתחת באופן הדרגתי. תחילה, התסמינים מאוד עדינים אך ככל שהיא מתקדמת, תסמיניה וסימניה הופכים ברורים יותר ויותר.
מקובל לחלק את מחלת האלצהיימר לשלושה שלבים עיקריים: שלב מוקדם, שלב בינוני-מתקדם ושלב מאוחר. לרב משך כל שלב נע בין 2-4 שנים , אך אורכו בפועל של כל שלב והמעבר בין שלבים הנם אינדיבידואלים לחולה.
בשלבים המוקדמים ( Preclinical Alzheimer Disease) הסימנים והתסמינים של המחלה אינם בולטים. ככל שחולף הזמן, בן או בת הזוג עשויים לזהות כי קיימת בעיה והתפקוד והזיכרון אינם כפי שהיו קודם. תלונות שכיחות בשלב זה קשורות בעיקר לתחום הזיכרון ומצבים שמעלים החולה ומשפחתו מתייחסים לקושי לזכור פרטי שיחה, נטייה לשכוח פרטים כמו שמות חדשים או פרטים מסרט שצפו בו. יכולים להופיע גם קשיים בלמידת פרטים חדשים וזכרונם, קושי במציאת מילים מסוימות, קושי בביצוע פעולות חישוב ובפתרון בעיות. במישור התפקודי יש ירידה הדרגתית ביכולת העבודה, בשימוש בכסף (קניות), בעבודות בית (בישול, ניקיון וכו) בקריאה בכתיבה ובעיסוק בתחביבים. ביטויים התנהגותיים אפשריים בשלב זה הם התכנסות, אפתיה, דיכאון ואי שקט.
הערכים המתקבלים במבחן "מיני-מנטל" בשלב זה נעים בין 30 נקודות (ציון מרבי) ל-20 נקודות.
השלב הבינוני-מתקדם (MCI due to Alzheimer Disease) מתאפיין בירידה הדרגתית של הכישורים הקוגניטיביים ובעקבותיה ירידה בתפקוד היומיומי והופעת תסמינים התנהגותיים חריגים.
בעוד שהזיכרון ממאורעות העבר הרחוק כמעט ואינו נפגע, יצירת זכרונות ממאורעות חדשים כמעט ואינה מתרחשת. הדבר מעורר קושי בהשתתפות בשיחה, והוא נוסף על הקושי הגובר להיזכר בשמות של אנשים ולבחור מילים נכונות. מבנה המשפטים הופך פחות מורכב (ביטוי לפגיעה אפאזית). יש ירידה גם בהתמצאות ובתובנה למצב, התפקוד היומיומי אובד בהדרגה. בהיבט ההתנהגותי ייתכנו מחשבות שווא והזיות, שוטטות והפרעות בשינה, דיכאון ואי שקט.
בשלב זה, במבחן מיני-מנטל יתקבלו ערכים של 10-20 נקודות.
בשלב המאוחר (נקרא גם Dementia Due to Alzheimer Disease) של המחלה, מפסיק החולה לתפקד לחלוטין והוא זקוק להשגחה צמודה או אשפוז.
ערכים במבחן מיני מנטל בשלב האחרון והחמור של המחלה נמוכים מ-10 נקודות, וספק אם בכל המקרים יוכל החולה לענות על שאלון הבודק: הקשב פגוע מאוד, קשה להבחין בשלב זה בשינויים שכליים והחולים מתקשים לבצע פעולות מוכרות ולמלא הוראות. זכירת שמות חפצים ובני משפחה הופכת בלתי אפשרית. השפה נהיית דלה ומוגבלת לכמה משפטים או מילים ולבסוף, החולה אינו מדבר כלל. התפקוד הבסיסי פגוע מאוד והחולים מתקשים לטפל בעצמם. ההתנהגות בשלב זה מאופיינת בהפרעות בשינה ובתוקפנות מילולית ואף גופנית.
כיצד מאבחנים את מחלת האלצהיימר?
אבחון מוקדם למחלת האלצהיימר חשוב ומאפשר טיפול בחלק מהתסמינים ושיפור של איכות החיים של החולה ומשפחתו. התרופות הקיימות היום ממתנות את תסמיני המחלה ולעיתים אף מאטות את התקדמותה. למרות שכיחותה של המחלה והתועלת באבחון מוקדם, רבים אינם מאובחנים עד לשלב הבינוני של המחלה. הסיבות לכך נעות בין הכחשה של החולה ונטייה לחשוב כי מדובר בהאטה ושכחה האופייניות לגיל או כל סיבה אחרת.
בשלב ראשון מומלץ לפנות לרופא המשפחה. רופא המשפחה יערוך סדרה של בדיקות כלליות אשר מטרתן לשלול ירידה בתפקוד עקב מחלות פיסיולוגיות שונות.
בשלב הבא יפנה רופא המשפחה את המטופל לנוירולוג, פסיכוגריאטר או מרפאת זיכרון להשלמת תהליך האבחון וביצוע בדיקה מנטאלית. רצוי שאבחון הליקויים בתפקודים הקוגניטיביים יבוצע במרפאות ייעודיות למטרה זו, כגון מרפאת זיכרון. המבחנים שיבוצעו במרפאה ייעודית כוללים התייחסות למספר תחומים – קוגניטיביים, פסיכולוגיים והתנהגותיים. מבחן המיני מנטל הוא כלי מרכזי לאבחון של דמנציה או אלצהיימר, אך אבחון מקיף יכלול גם היבטים נוספים:
• היסטוריה רפואית של החולה
• בדיקות תפקוד
• שאלונים פסיכולוגים
• בדיקות פיסיולוגיות כלליות (א.ק.ג., בדיקות דם ולעיתים אף סריקות דימות)
• בדיקה נוירולוגית
• במידה ואובחנה מחלת האלצהיימר, עשוי הרופא להמליץ על טיפול תרופתי לצד הכוונה והדרכה לחולה ומשפחתו.
מבחן מיני מנטל
"מיני מנטל" – MMSE- Mini Mental State Examination הוא מבחן המיועד להערכה של המצב הקוגניטיבי והפסיכיאטרי באוכלוסייה המבוגרת ומהווה את הכלי הנפוץ ביותר לאבחון של אלצהיימר.
מיני מנטל יכול לסייע בהערכה ראשונית של החולה וכן במעקב אחר התקדמות המחלה.
המבחן כולל 11 מטלות בתחומים שונים; התמצאות בזמן ובמקום, זיכרון, שיום (Naming), הבנה, הגייה, קריאה וכתיבה, העתקה (של ציור פשוט) וחישוב. הציון יכול לנוע בין 0 ל-30 נקודות, ובככל שהוא נמוך יותר, הוא מעיד על תפקודים נמוכים יותר.