להגביל את המונופול של חברות התרופות
חוק הפטנטים, שבבסיסו הרצון לעודד המצאות ופיתוח, נהפך עם השנים גם לכלי אסטרטגי למניעת תחרות מצד חברות תרופות גנריות מתחרות, שמטרתן לייצר תחליפים זהים וזולים יותר לאותן התרופות. מחירי התרופות בישראל ובעולם מטפסים למעלה, במיוחד כשמדובר בתרופות למחלות קשות כגון סרטן לסוגיו, דלקת כבד (הפטיטיס) ואיידס. הדבר יוצר מצוקה קשה בקרב החולים, ומכביד על תקציבי קופות החולים והממשלה.
התמחור הגבוה של התרופות מתאפשר, על פי רוב, בגלל המונופול המושג בעיקרו באמצעות חוק הפטנטים. חוק חשוב זה, שבבסיסו הרצון לעודד המצאות ופיתוח, נהפך עם השנים גם לכלי אסטרטגי למניעת תחרות מצד חברות תרופות גנריות מתחרות, שמטרתן לייצר תחליפים זהים וזולים יותר לאותן התרופות. הפחתת מחירי התרופות גם מאפשרת לאוכלוסיות רחבות יותר לקבל תרופות, שעד אז לא היו בהישג ידם.
על כן על הממשלה לדחות את הדרישה הנוכחית של החברות הרב־לאומיות להגנה על פטנטים וזכויות קניין רוחני. עליה לצמצם את המונופול למשך זמן סביר שעדיין ייתן לחברות רווחים גדולים אך לא מוגזמים. סיום המונופול יאפשר השקת תחליפים גנריים זולים יותר, שיחסכו כספים רבים לקופה הציבורית ויאפשרו נגישות לתרופות חשובות אלה לציבור חולים רחב יותר. בטוחני כי גישתו של שר הבריאות יעקב ליצמן, העושה לילות כימים להרחבת סל התרופות והנגשת תרופות מצילות חיים לציבור הרחב, תישמר גם כאן ותסכל את מזימת הארכת המונופול על חשבון הציבור.
מדינת ישראל משמשת כבר כיום מרכז פיתוח וייצור תרופות מוביל, בין השאר בזכות חברת טבע, שהיא ספקית המרשמים הגדולה בארה"ב ומייצאת תרופות למדינות רבות בעולם. חברות ההיי־טק הראו כי ניתן וכדאי להקים תעשייה בינלאומית בישראל, גם בלי העמסת מחירים מונופוליסטים על חשבון הציבור לפרקי זמן לא סבירים. אין סיבה שחברות התרופות הרב־לאומיות ידרשו תמריצים נוספים ככלל, ובפרט עוד לפני שיבססו פעילות תעשייתית שכזאת כאן.
והמונופול? על ממשלת ישראל לוודא שתקופתו תהיה סבירה, אולם לא ארוכה מדי, למען בריאות אזרחי ישראל.