פסיכולוג או פסיכיאטר?
פסיכולוג ופסיכיאטר, שניהם אנשי מקצוע המטפלים בבריאות הנפש. אז מה בכל זאת ההבדל ביניהם ואיך יודעים למי לפנות כשסובלים מדיכאון?
פסיכיאטר הוא רופא, אדם שלמד לימודי רפואה והתמחה בפסיכיאטריה. מאחר שהפסיכיאטר רופא, הוא רשאי לתת טיפול תרופתי, כגון תרופות לטיפול בדיכאון או בחרדה. פסיכולוג, לעומת זאת, הוא מטפל שלמד מדעי ההתנהגות כדי לטפל בבריאות הנפש באמצעות כלים שאינם רפואיים, כגון שיחות. מטרת השיחות היא להבין את התנהגותו של המטופל ואת הלך מחשבותיו. הטיפול בוחן אירועים עכשוויים ואירועים מן העבר של המטופל, כדי לגרום לו להיות מודע וללמוד לשנות דפוסי התנהגות הפוגעים בו. הטיפול עם פסיכולוג הוא לרוב ארוך טווח וכרוך בפגישה/ות שבועית/יות. פסיכולוג, שאיננו רופא, אינו יכול לרשום תרופות.
פסיכיאטר פסיכולוג או רופא משפחה.
ניתן בהחלט לפנות לרופא משפחה לייעוץ ראשוני. רופא המשפחה מוסמך לטפל ולרשום מרשמים לתרופות נוגדות דיכאון במידת הצורך, רופא המשפחה יפנה לפסיכיאטר.
מפגש עם פסיכולוג מכונה טיפול פסיכולוגי, וגם ייעוץ פסיכולוגי או פסיכותרפיה (טיפול בשיחות). הפסיכולוג מומחה לטיפול פסיכותרפי בתחומים שונים ובשיטות טיפול שונות כגון טיפול פסיכודינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול משפחתי, טיפול קצר מועד ועוד. פעמים רבות אנשים מתמודדים עם צמתי המשבר בעצמם ובעזרת סביבתם הקרובה, ולעיתים יש צורך בעזרה מקצועית, כדוגמת הפסיכולוג, כדי לאפשר שינוי
כיום נהוג לשלב בין הטיפול התרופתי לטיפול הפסיכולוגי כדי להתמודד עם מצבי דיכאון וחרדה. השילוב בין שיחות ותרופות נמצא יעיל ביותר לטיפול ולמניעה.
איך מאבחנים?
כאשר עולה חשד לדיכאון, או לחרדה, ניתן לבצע אבחנה על סמך כמה בדיקות:
- שיחה עם הרופא. במהלך השיחה הרופא ישאל שאלות בנוגע להרגשה הכללית וכן שאלות ספציפיות לצורך הערכה המצב הנפשי.
- בדיקה גופנית - כדי לשלול את האפשרות שלדיכאון יש סיבות גופניות.
- בדיקות דם– לעתים יבוצעו בדיקות דם על מנת לשלול סיבות גופניות לשינוי במצב הרוח, כמו תת פעילות של בלוטת התריס, אנמיה וכדומה.
הרפורמה בבריאות הנפש
החל מחודש יולי 2015 האחריות על תחום בריאות הנפש חלה על קופות החולים. על מנת לקבל טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, ההמלצה היא לפנות לרופא המשפחה או למוקד קופת החולים אליה אתם שייכים. הטיפול יינתן במרפאות בריאות הנפש של קופות החולים, במרפאות משרד הבריאות או במרפאות נוספות איתן התקשרה הקופה. בנוסף, קופות החולים יוכלו להציע שירות על ידי מטפלים עצמאיים, שלא במרפאה לבריאות הנפש. לקבלת פרטים בדבר קבלת הטיפול והסדרי התשלום, יש לפנות לקופות החולים.