רמות גבוהות של כולסטרול בדם הן גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. הפחתת ערכי הכולסטרול עשויה למנוע תחלואה ולהפחית את הסיכון הכרוך בה.
כולסטרול הוא חומר שמנוני המהווה את אחד ממרכיבי השומנים בדם. הכולסטרול נוטה לשקוע ולהצטבר בעורקים, והדבר גורם להם להתקשותם ולחסימתם.
הכולסטרול ושאר שומני הדם נישאים בזרם הדם על גבי קומפלקסים חלבוניים מיוחדים – ליפופרוטאינים. קיימים מספר ליפופרוטאינים הנבדלים זה מזה בצפיפותם, גודלם והרכב השומנים בהם. כשמדברים על הפרעות בשומני הדם, ניתן להזכיר שני ליפופרוטאינים -LDL-C המכונה גם הכולסטרול ה"רע", ו-HDL-C, שמכונה הכולסטרול ה"טוב". רמות גבוהות של כגורם סיכון למחלות לב וכלי דם, משום שהעודפים עלולים להצטבר בדפנות העורקים וליצור משקע טרשתי (פלאק), ובכך להעלות את הסיכון לטרשת העורקים, שהינה אחד מגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם.
הפחתה של רמות ה- עשויה להפחית את הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות, בהן התקפי לב, תעוקת חזה, שבץ מוחי ואף תמותה. כל ירידה ברמת ה- LDL-C , משמעותית -הפחתה של 25% בערכי ה- LDL-C- מובילה לירידה של עד כ-10% בשיעור האירועים הקרדיווסקולרים. החברה הישראלית לחקר מניעה וטיפול בטרשת עורקים קבעה יעדי מטרה לערכי LDL-C מומלצים, והיא מדגישה את החשיבות הגבוהה בטיפול עד להגעה ליעדים אל בלא פשרה על ערכים קרובים מספיק.
כיצד ממאבחנים ומטפלים?
אבחון של רמות גבוהות של כולסטרול נעשה על ידי בדיקת דם פשוטה. ככלל, מומלץ לבצע בדיקה שגרתית אחת ל-5 שנים מגיל 20 ומעלה או בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
המלצת הטיפול הראשונה בכל המצבים של הפרעות בשומני הדם, היא לבצע שינוי אורחות החיים:
תזונה מאוזנת. מומלץ להוציא מהתפריט מוצרי מזון המכילים כמות גבוהה של שומנים. כמו כן, כדאי להכניס לתפריט מוצרי מזון בעלי תכולת שומנים נמוכה וכן דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות ועוד. כדאי להיוועץ עם דיאטנית על-מנת לבנות תפריט אישי.
פעילות גופנית. מחקרים מצאו קשר בין פעילות גופנית לפרופיל השומנים בדם. למרות שההשפעה של פעילות גופנית על ה-
הפסקת עישון. העישון מזיק במספר דרכים לכלי הדם ותורם להתפתחות טרשת העורקים. הוא גורם לעליה ברמות ה- LDL-C ולירידה ב- HDL-C, לכיווץ של כלי הדם ולקרישיות יתר בדם. הפסקת עישון מורידה באופן מיידי את הסיכון למחלות קרדיו-וסקולריות.
כיצד עוזר הטיפול התרופתי ?
במידה וערכי ה- LDL-C גבוהים מהמומלץ, עשוי הרופא להמליץ גם על טיפול תרופתי, מלבד שינוי באורח החיים.
התרופות העיקריות המיועדות להפחית את רמת הכולסטרול בדם הן תרופות ממשפחת הסטטינים. תרופות אלו מקטינות את כמויות הכולסטרול שמייצר הכבד ומעלות במקביל את קצב פינויו מזרם הדם. כמו כן, הוכח כי תרופות אלו עשויות להקטין ולשנות לטובה את הרובד הטרשתי ולהפחית את שיעור אירועי הלב וכלי הדם.
ישנן תרופות נוספות להורדת הכולסטרול בהן:
תרופה המעכבת את ספיגת הכולסטרול מהמעי אל הגוף. זוהי קבוצה חדשנית המשתלבת עם כל סוגי הסטטינים ומובילה להורדה משמעותית ברמות הכולסטרול. לאחרונה פורסם מחקר ה- IMPROVE-IT, אשר הוכיח מעל לכל ספק כי לקבוצה זו גם ערך מוסף משמעותי בהורדה של הסיכון לשבץ, לאירועים לבבים ולתמותה.
סופחי חומצות מרה (רזינים): התרופות הוותיקות ביותר להורדת כולסטרול, שנמצאות בשימוש למעלה מחמישים שנה. תרופות אלה סופחות את הכולסטרול מהמעי.
ניאצין: גם זו תרופה ותיקה לטיפול בהיפרליפידמיה, התורמת להפחתת רמת הLDL-, אך מנגנון פעולתה טרם הובהר די צורכו.
פיבראטים: משפחת תרופות המקובלות לטיפול ברמות גבוהות של טריגליצרידים ולרמות נמוכה של HDL.
מעכבי PCSK-9: תרופות אלה הן נוגדנים המנטרלים אנזים בשם PCSK9 נוגדנים אלה נקשרים לאנזים ומעכבים את פעולתו ומכאן שמן של התרופות. מכיוון שמדובר בנוגדנים שהם חלבונים, דרך המתן היא בזריקה תת עורית פעם בשבועיים או פעם בחודש.