חרדה: כל הסוגים והמופעים
הפרעת חרדה היא הבעיה הנפשית הנפוצה ביותר ועשויה להתבטא במגוון דרכים. מהם הסוגים הקיימים ומה ההבדלים ביניהם?
חרדה היא אחת הבעיות הנפשית הנפוצות ביותר, אשר פוגעת במבוגרים ובילדים. על פי הערכות, 1 מכל 4 אנשים סובל מאחד מסוגי החרדה.
חרדה היא תגובה טבעית המתבטאת בתחושות דאגה ופחד, והיא כוללת מגוון רחב של תסמינים, המופיעים בעוצמות שונות, החל מדפיקות מואצות ורעד וכלה בבעיות שינה וריכוז. כמו כן, ישנו מגוון של הפרעות חרדה המתבטאות באופנים שונים. כשהתחושות מפריעות למהלך החיים התקין נהוג להציע טיפול.
אילו סוגי חרדות יש?
התקף חרדה (הפרעת פאניקה Panic Disorder) – זהו התקף המתבטא בתחושת פחד וסכנה שיכול להופיע ללא סיבה מובנת. האדם נתקף תחושה קשה של פחד, בלבול ואובדן שליטה, ובתסמינים גופנים הכוללים הזעה מוגברת, פעימות לב מואצות, קוצר נשימה, חולשה סחרחורות ועוד.
על פי רב, בפעם הראשונה בה סובל אדם מהתקף חרדה הוא סבור כי קיימת בעייה גופנית כלשהי – החל מהתקף אסטמה וכלה באירוע לבבי. מחשבות אלה מעצימות את תחושת הפחד.
התקף חרדה לרב אינו אורך זמן רב, ולמרות התחושות הקשות, הוא אינו מסכן חיים.
אגורפוביה – אגורפוביה הוא פחד (פוביה) ספציפי מפני הימצאות באזור לא מוגן, או באזור בו האדם מרגיש לא בטוח. לרוב, התופעה מתבטאת בפחד מפני הימצאות במקומות הומים, כמו מרכזי קניות. אגורפוביה היא הפוביה אשר פוגעת באופן המשמעותי ביותר באורח החיים הנורמאלי של הסובלים ממנה, משום שהם אינם מסוגלים לתפקד במצבים המצריכים יציאה מהבית, כגון מפגשים חברתיים ויציאה למקום העבודה.
חרדה פשוטה/ספציפית – פחד קיצוני ומתמיד המיוחס לאובייקט או למצב מסוים, למשל פחד מטיסה, פחד מכלבים, פחד מבחינות ועוד. חשיפה למצב המפחיד יכולה לעורר פחד גדול ולהתקף חרדה. ההבדל בין פוביה ספציפית להפרעות חרדה אחרות הוא בכך שבמרבית המקרים נוקטים אנשים הסובלים מפוביה ספציפית בהימנעות, ולכן במשך הזמן האדם אינו חש בחרדה. אם הפוביה גורמת להפרעה לאורח חיים תקין, מומלץ לפנות לטיפול.
חרדה חברתית – פחד ממצבים חברתיים וממפגשים עם אנשים זרים. בעיני אנשים הסובלים מחרדה חברתית, אירועים אלה נתפסים כמאיימים - הם חוששים להיות מובכים ומושפלים מאינטראקציה אפשרית עם אנשים אחרים. תגובות האחר מתפרשות על ידם באופן קיצוני: הם מתקשים לקבל תגובות חיוביות מאחרים, הם מזהים באופן מופרז כעס אצל אחרים ומתקשים בוויסות רגשי והסתמכות על התנהגויות הנתפסות כבטוחות (Safety behavior) כמו הימנעות מקשר עין, הימנעות מיציאה לאירועים חברתיים וכדומה. חרדה חברתית יכולה להתבטא בחשש לפגוע באחרים, וכן בחשש מפני חשיפת ביטוי החרדה בציבור, למשל בזמן אכילה, לחיצת ידיים או דיבור.
הפרעת חרדה מוכללת – הפרעה זו מאופיינת בדאגות ובחרדות בנושאים רבים במהלך היום ובמרבית הימים במהלך שישה חודשים. קשה להסיר את הדאגות מסדר היום של האדם והן מלוות לעיתים קרובות בתסמינים סומטים כגון כאבי שרירים, אי שקט וקשיי שינה.
איך ניתן לטפל בהפרעות חרדה?
ישנן גישות שונות להבנה ולטיפול בחרדה.
באופן גס ניתן לחלק את הטיפולים לטיפול פסיכולוגי ולטיפול תרופתי. ההמלצה הרווחת כיום היא לשלב מספר גישות טיפוליות. סוג הטיפול שנבחר מותאם למצבו הנפשי של המטופל ולסוג החרדה בה הוא נתון.