הגורמים המשפיעים על יתר לחץ דם
ישנם גורמים שעלולים להביא להתפתחות או להחמרת יתר לחץ דם.
מהם הגורמים ומה ניתן לעשות כדי למנוע יתר לחץ דם?
יתר לחץ דם, המכונה גם "הרוצח השקט", הוא מצב רפואי שהסובלים ממנו לרוב אינם חשים בו או מודעים למצבם, ונמצאים בסיכון מוגבר לבעיות בריאותיות חמורות, לרבות שבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם.
במרבית המקרים לא ניתן להצביע על הגורם ללחץ דם גבוה, מצב המכונה "יתר לחץ דם ראשוני" והמהווה כ-95% מהמקרים. רק במקרים מעטים מאוד (5%) ניתן לייחס את יתר לחץ הדם לגורם ברור, כגון מחלה או תרופה. מצב זה מכונה "יתר לחץ דם שניוני".
ישנם מספר גורמי סיכון נפוצים אשר עלולים להביא להתפתחות או להחמרה של יתר לחץ הדם:
- השמנה - כמחצית מהאנשים הסובלים מהשמנת יתר, סובלים גם מיתר לחץ דם: ככל שמדד מסת הגוף(BMI) עולה, כך עולים ערכי לחץ הדם.
- מתח נפשי – עלול לגרום לעלייה זמנית בלחץ הדם, אולם אין הוכחה ברורה שמצבי דחק (סטרס) או מתח נפשי גורמים להתפתחות יתר לחץ דם.
- מלח (נתרן) – שימוש מופרז בנתרן גורם לצבירת נוזלים ולעלייה בנפח הדם, ולכיווץ של כלי הדם. אלה הם שני גורמים שעלולים להביא לעלייה בלחץ הדם. ההמלצה היא לא להתנזר, אלא להקפיד על צריכה מתונה של מלח.
- קפאין – שתיית משקאות המכילים קפאין גורמת לעלייה זמנית של לחץ הדם, למספר דקות. ההמלצה היא לא לשתות למעלה מ-2-3 כוסות קפה ביום.
- אלכוהול – צריכה מופרזת של אלכוהול עלולה להעלות את ערכי לחץ הדם. ההמלצה היא לצרוך לא יותר מ- 50 סמ"ק כוהל טהור ליום.
- מיעוט בפעילות גופנית – נמצא שפעילות גופנית ארובית כגון ריצה, הליכה, שחייה וכדומה, עשויה להוריד במידה ניכרת את לחץ הדם בטווח הארוך.
- הפרעות נשימה בשינה – נחירות או התקפי דום נשימה בשינה קשורים ליתר לחץ דם.
- נטילת גלולות למניעת הריון – ההמלצה היא למדוד ערכי לחץ דם בנשים הנוטלות אמצעי מניעה אלו ולהפסיק את השימוש בהם אם נמדדו ערכים גבוהים.
- עישון – גמילה מעישון עשויה להפחית את ערכי לחץ הדם, כבר כ-20 דקות לאחר כיבוי הסגריה האחרונה.
חשוב להדגיש, כי יתר לחץ דם מושפע הן מהמגדר והן מגילו של המטופל- שכיחות התופעה עולה ככל שמתבגרים. בגילאי 50 פלוס סובלים מכך כ-30% מהאוכלוסייה ואילו בין הגילאים 74-55 עולה השכיחות לכדי 60% מהאוכלוסייה. כמו כן, הנתונים מצביעים על שכיחות גבוהה יותר ליתר לחץ דם בקרב גברים עד גיל 55, לעומת נשים, ואילו מגיל 65 והלאה השכיחות זהה לשני המינים.
הערכת סיכון המטופל לתחלואה קרדיוואסקולרית תכלול גם התייחסות להיסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם.