בעיות בזיקפה – טיפולים קיימים
כיצד ניתן לטפל?
טיפול נכון מתחיל בשינוי אורח החיים: הפחתת מתחים,הפסקת עישון ושתייה, הימנעות מנטילת סמים, ירידה במשקל ושילוב קבוע של פעילות ארובית מומלצים כצעד ראשון להפחתה של גורמי הסיכון להפרעת הזקפה.
חשוב לאתר בעיות פיסיולוגיות וגורמים ראשוניים ולטפל בהם.
אם בעיית הזיקפה אינה נפתרת, ניתן להשתמש בתרופות המגבירות את הזיקפה. תרופות אלה, השייכות לקבוצה הנקראת מעכבי PDE5, מגבירות את זרימת הדם לפין בעת ריגוש מיני ועל ידי כך מאפשרות לשפר את איכות הזקפה (הארכת הפין, עבויו והתקשותו). קיימות 3 תרופות ממשפחה זו בישראל:
Sildenafil (ויאגרה, תרים, סילדנפיל אקטביס, סילדנפיל טבע, סילדקס, ויה-אבניר, זאוס)
Tadalafil (סיאליס, טאדם, טדלפיל טבע)
Vardenafil (לויטרה).
למי מומלץ לפנות לקבלת טיפול?
על אף הפגיעה בזוגיות ובאיכות החיים מספר הגברים הפונים לטיפול עקב הפרעות בזקפה אינו כה גדול, לרב עקב ביישנות ומבוכה. פעילות מינית מספקת היא מרכיב חשוב בהצלחה של יחסים זוגיים, בעיצוב ביטחון אישי ומעמד חברתי ובאיכות חיים בכלל. לכן, כל גבר הסובל מהפרעה בזקפה יכול להתייעץ עם רופא המשפחה, אורולוג, סקסולוג או גורם מקצועי אחר.
המלצות לשימוש נכון בתרופות המגבירות את הזקפה (מעכבי האנזים PDE5)
- יש ליטול את התרופה כשעה לפני המגע המיני המתוכנן (כאשר הוא ניטל עם האוכל יידרש פרק זמן ארוך יותר). חשוב לזכור כי ללא גירוי מיני התרופה לא עובדת
- ניתן לאכול שעה לאחר נטילת הגלולה ללא חשש מעיכוב פעולתה.
- אין ליטול יותר מגלולה אחת במהלך יממה.
- קיימים מינונים מופחתים של טדלפיל (2.5 ו-5 מ"ג) הניטלים על בסיס יומי ואז יש ליטול את הגלולה מידי יום בערך באותה שעה.
- הגלולות לשיפור הזקפה אינן מיועדות לשימוש על ידי צעירים מתחת לגיל 18 ועל ידי אנשים אשר אלרגיים לאחד ממרכיבי הגלולה. ישנם מצבים רפואיים נוספים המונעים נטילת גלולה לשיפור הזקפה
- אין לקחת את התרופות לשיפור הזקפה עם ניטראטים. חשוב לבדוק כל אינטראציה בין תרופתית
- לכל גלולה עלולות להיות תופעות לוואי (במרבית המקרים הן שוליות ותחלופנה עם הזמן) אולם בכול מקרה כזה יש לחדול מנטילה ולהיוועץ ברופא המטפל.